Mergi la conţinutul principal
0

Ce spun dictionarele

Definitia din Littre: (lat. Saumalarius din salma) cel care are responsabilitatea pentru vesela, lenjerie, paine, vin /chelar.

Definitia din Petit Robert: 1316 "cel care conduce un animal de povara". In vechime, persoana care are in grija punerea mesei si alimentele intr-o casa, intr-o comunitate. -spec. Paharnic Modern: 1812, persoana insarcinata cu pivnita (crama), cu vinurile intr-un restaurant. (Littre, Petit Robert -dictionare franceze de referinta).

Istoricul meseriei de sommelier

Insarcinarea de paharnic, in primele secole ale istoriei noastre, reprezenta unul din marile Servicii pe care Merovingienii si Carolingienii le-au impumutat din Roma antica. Regele Filip al V-lea a consacrat denumirea de sommelier printr-o ordonanta in 1318. Aparitia primelor restaurante dupa Revolutie, a consacrat talentele sommelierilor, drept responsabili cu bauturile. Apoi arta gastronomiei, in secolul al XX-lea, perioada Belle Epoque, au innobilat meseria de sommelier. O meserie dificila acaparanta, uneori tulburatoare, reprezentata de oameni de varsta medie (coapta), o meserie care vede indepartandu-se tineretea si care aproape a disparut spre anii 1970. Tenacitatea unora precum Jean Frambourt, presedinte al Oganizatiei internationale a sommelierilor, a regretatei Odette Kahn, directoarea revistei "Vinurile Frantei", a marilor profesionisti, au reaprins flacara acestei meserii pe cale de disparitie. Sommeleria atrage din acel moment multi tineri; o adevarata cura de tinerete, dar si o innoire a cunostintelor, a dorintei de a evolua. O profesie salvata, dar victima a instabilitatii economice, o profesie care se apara, care isi dovedeste competentele si isi justifica existenta prin rentabilitatea pe care o aduce afacerii (intreprinderii, localului).

About

We are professional and reliable provider since we offer customers the most powerful and beautiful themes. Besides, we always catch the latest technology and adapt to follow world’s new trends to deliver the best themes to the market.

Featured Posts

Contact info

Dedicat celor care doresc să-și însușească cultura vinurilor, alături de cunoștințe esențiale despre tipurile de vin și asocierea acestora cu preparatele culinare, cursul de somelier stă la baza pregătirii pentru a profesa în industria HoReCa si in vanzari.