Origine

..."De la foc si roua, la roza cruce

Procesiunea Dionyssiaca este premonitia cautarii Graalului. Dupa ce Templierii descopera Evanghelia Apocrifa a lui Marcion si pun sub semnul intrebarii Biserica oficiala, intrebare care in timp va naste Protestantismul, Europa are un Papa la Vatican si unul la Avignon.

Animalele de povara cara alimente si vin. Conducatorii caravanelor sunt haraziti sa devina altceva. Nu pot fi preotii unui cult ce va trai "underground", dar pot deveni ambasadorii lui. "Somme" inseamna in limba franceza "animal de povara". Somelierul era la inceput un fel de baci, seful caravanelor ce alimentau un Avignon neancrezator in hrana si vinurile unei Frante ostile. Treptat s-a vazut ca este totusi mai lesnicios sa cultivi vita si sa faci vin in zona. Conditiile erau ideale, dupa cum se poate convinge orcine degusta astazi un "Chateau-Neuf du Pape.

Somelierul, omul de incredere, s-a transformat din transportator in chelar, sau pivnicer, cum i se mai spunea. Dar curtea papala continua sa prriveasca cu neancredere spatiul exilului si teama de a nu fi otravitii nu i-a parasit niciodata pe episcopi. O picatura de vin, pusa pe medalionul episcopal din argint, dadea informatii pretioase despre calitatea licorii. Din observarea acestui inedit soi de degustare s-a nascut "taste-vin-ul", unealta si simbolul somelierilor de astazi. In prezent aceasta onorabila breasla, aproape necunoscuta in Romania, este nelipsita din marile restaurante ale lumii. Somelierul este cel care urmareste vinul din vie pana in paharul clientului, stie cand, ce si cui sa recomande si, mai ales este neantrecut in a asoccia vinul cu diferite mancaruri."...

Articol: "De la vita salbatica, la somelier"-Cosmin ZIDUREAN Wine Industry nr.1 februarie 2006

..."Istoria somelierilor incepe din Evul Mediu. La romani, sagma desemna desagii cu care erau incarcate animalele de povara din caravanele comerciale. Cuvantul a dat intai sauma- animal de povara, apoi, in provensala tarzie, saumalier-conducatorul caravanei. Acesti saumalieri erau cei care aduceau papei vinurile din inima Frantei. Pentru a preveni orice tentativa de otravire, ei erau obligati sa guste o picatura de vin, din cel pe care il adusesera, de pe medalionul episcopal de argint. In timp , medalionul episcopal a fost inlocuit cu un instrument profesionalizat: o ceasca foarte putin adanca, aducand mai degraba cu o farfurioara, decorata cu striatii si bule-primele pentru asezarea vinurilor albe, cele din urma pentru vinurile rosii. Doar materialul adin care e confectionat a ramas acelasi si de sute de ani, tasse de vin s-a pastrat drept insemn profesional al somelierilor."

Articol: "Zi-mi ce mananci ca sa-ti spun ce bei"- Radu RIZEA, Saptamana Financiara nr. 52, luni 13 MARTIE 2006

" NE POATE SERVI SI O STICLA CU BERE ,DAR MAI ALES NE POATE OFERI UN VIN CU ADEVARAT MARE "Aceasta este toata justificarea sommelierului!" - Louis Orizet-

Categorie articole: